Donkere kringen & wallen: zo kunnen we ze verminderen en voorkomen.

Artikel 1 van 1
Overzicht

Donkere kringen en wallen: zo kunnen we ze verminderen en voorkomen.

We hebben er allemaal wel eens last van: die vervelende kringen en wallen ronde de ogen.  Vaak worden ze door elkaar gehaald of als hetzelfde beschouwd, maar toch zijn het 2 verschillende dingen. Kringen zijn een echte verkleuring onder de ogen, blauw of bruin, terwijl wallen dan weer 'zakjes' zijn die zich onder de ogen vormen. Wat zijn nu de oorzaken en wat kunnen we er zelf aan doen, lees je verder in deze blog.

Donkere kringen

Dit is eigenlijk het zichtbare effect van bloedvaatjes die donkerder kleuren wanneer je lichaam te weinig zuurstof of vocht krijgt. Je ziet het sneller onder de ogen, omdat daar de huid een pak dunner is dan op de rest van je lichaam.  Er zitten dan nog eens veel bloedvaatjes en lymfeklieren, dus wanneer de want van de bloedvaatjes gaat verwijden, zie je deze er dan ook zachtjes doorschemeren, wat de blauwpaarse kleur geeft. Heb je eerder bruine kringen, dan ligt dat meestal een een verstoorde pigmentatie in de huid. Om donkere kringen efficiënt te kunnen behandelen, moeten we eerst de oorzaak weten.

Oorzaken

  • Onze manier van leven is vaak verantwoordelijk voor het verschijnen van donkere kringen rond de ogen: een nachtje doordoen, een wijntje te veel of roken zorgt ervoor dat er te weinig zuurstof in het bloed komt.
  • Als je ongezond eet, zal je ook vaak een tekort aan vitamines en mineralen hebben. Bij een tekort aan Vitamine C, Ijzer of Zink kunnen de eerste donkere kringen zich onder je ogen manifesteren. 
  • Heb je last van hooikoorts en wrijf je veel in je ogen, dan stimuleert dit de bloedcirculatie onder de ogen, waardoor je bloed sneller gaat stromen, de wanden van de bloedvaatjes  gaan verwijden, waardoor ze dan weer door de dunne huid zichtbaar worden en kringen tot gevolg hebben. Bovendien komt bij allergie histamine vrij, een stof die de bloedvaatjes verwijdt.
  • Slaaptekort is ook een belangrijke spelbreker. Een volwassen persoon heeft zo'n 7 à 8 uur slaap per nacht nodig. 
  • Overmatig computer gebruik (ook tablet en gsm) kunnen niet alleen het Computer Vision Syndrome veroorzaken, maar dragen ook behoorlijk bij tot donkere kringen onder de ogen. Je ogen geraken uitgeput, wat de huid vatbaarder maakt voor donkere kringen. Je bloed gaat trager stromen, waardoor er niet voldoende zuurstof tot bij de cellen geraakt.
  • Stress is ook een belangrijke factor in het vormen van donkere kringen, maar ook op de rest van het lichaam. Bovendien heeft dit ook een enorme invloed op je gemoed en humeur, je lichamelijke gezondheid en je sexleven. Zeker iets om eens bij stil te staan dus.
  • Leeftijd speelt ook een belangrijke rol bij donkere kringen. Je huid verdunt bij het ouder worden daarnaast verliezen mensen met het ouder worden niet alleen een deel van het vet, dat de ogen ondersteunt, maar ook collageen, daardoor is de kans des te groter dat de bloedvaatjes sneller door je huid gaan schemeren.
  • Donkere kringen kunnen ook een gevolg zijn van Ijzertekort in het bloed. Het bloed is dan niet meer in staat om voldoende zuurstof aan het oogweefsel te leveren. 
  • Genetische bouw kan ook aan de oorzaak liggen. Wanneer je een holle botstructuur hebt en last hebt van dieper liggende ogen, dan kan dit schaduw geven dat op het onderste ooglid valt.
  • Ze kunnen ook een medische oorzaak hebben. Bepaalde ziektes van de schildklier en lever kunnen aan de basis liggen van donkere kringen. Raadpleeg dan je huisarts.
  • Medicijngebruik kan ook de reden zijn waarom je last hebt van donkere kringen. Denk maar aan bloedverdunners. 
  • Hyperpigmentatie kunnen ook een oorzaak zijn, maar dan kleurt de huid onder je ogen donkerbruin in plaats van blauwpaars. Door overmatige blootstelling aan de zon, wordt het melanine aangewakkerd, waardoor er meer pigment aangemaakt wordt. 

Wat kunnen we zelf doen?

In de eerste plaats is het belangrijk om eerst te weten te komen wat de oorzaak is van de donkere kringen om deze goed te kunnen behandelen.  

  • Let op je voeding! Natriumrijke voeding (zout smakende voeding) is niet aan te raden, zeker niet vlak voor je gaat slapen. Wat wel goed is, is voedsel met een flinke dosis aan Vitamine C (denk aan: sinaasappels en citrusvruchten, aardbeien, rode paprika), Vitamine K (denk aan: Groene bladgroenten, zuivelproducten en plantaardige oliën) en Kalium (denk aan: broccoli, banaan).
  • Slaap voldoende! Een goede slaaphygiëne is alles, zeker bij donkere kringen. 
  • Beperk 'schermgebruik', ook bij je kinderen. Laat je ogen voldoende rusten.
  • Stress verminderen is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Las daarom regelmatig mindful of me-time momentjes in. Een flinke wandeling in de natuur, je laten verwennen door een schoonheidsspecialiste kunnen wonderen doen! Heeft je stress een dieper liggende oorzaak, vb. angsten, burn out,... schakel dan professionals in. Zij kunnen je daarbij echt helpen en wacht niet tot het te laat is!
  • Mocht je dit nog niet doen: start dan nu met een goede skincare! Alles start bij een goede hygiëne. Gebruik een goede oogcrème die de huid rondom je ogen van voldoende vocht en zuurstof voorziet, zodat ze langer haar collageen en elasticiteit behoudt. Tip:  Crème Dynastiane Yeux van Académie en Gel Liposomes Yeux van Académie, Deep Moist Depot van Sans Soucis, Caviar en Gold Eye cream van Sans Soucis zijn hier zeer fijne oogverzorging voor.
  • Een goede concealer kan je donkere kringen helpen camouffleren. Het is wel tricky om een goede kleur te kiezen, maar baseer je op de kleurenleer. Blauw en oranje, paars en geel zijn complementaire kleuren van elkaar. Als je ze naast elkaar legt, kunnen ze elkaar versterken, leg je ze overeen, dan zullen ze elkaar eerder neutraliseren. Zijn je kringen eerder blauw dan paars, zoek dan een concealer die wat peachy is. Zijn je donkere kringen eerder paars, gebruik dan een concealer met een gelige ondertoon. Tip:  Real Conceal van Make-up Factory is echt WAUW!
  • Beperk onnodige blootstelling aan de zon. Smeer ALTIJD je SPF, ook in de winter! Het blauwe licht van de computer heeft hetzelfde effect op de huid als de UV stralen. Bescherm je dus ten allen tijde!

Wallen

Wallen zijn in feite 'zakjes' die zich onder de ogen vormen door opgehoopt vet, vocht of huid, maar die geen verkleuringen tonen. Ook hier is het plan van aanpak afhankelijk van de oorzaak van de wallen.

Oorzaken

  • Oververmoeidheid kan één van de redenen zijn. Wie geen goede slaaphygiëne heeft, heeft vaak last van opgehoopt vocht onder de ogen. 
  • Wie een minder goede botstructuur heeft, kan ook op jonge leeftijd last hebben van wallen. Vetweefsel ondersteunt het oog, maar als je botstructuur dieper ligt, kan het zijn dat er meer vetweefsel nodig is om het oog te ondersteunen, waardoor je dus opgehoopt vetweefsel onder het oog krijgt en er zich wallen vormen. 
  • Vochttekort is ook een belangrijke factor. Uitdroging kan zorgen voor een ophoping van vet onder de ogen. Drink dus voldoende water!
  • Slechte leefgewoontes zijn ook vaak een reden waarom er zich wallen vormen onder de ogen. Denk maar aan overmatig alcoholgebruik en roken. Cafféïne en Theïne, Amfetamines e.d. veroorzaken ook mogelijks slaaptekort.
  • Slechte contactlens hygiëne veroorzaakt ook de zakjes onder de ogen.
  • Zout houdt vocht vast, maar te veel zout kan vochtophopingen gaan veroorzaken in je lichaam, dus ook onder je ogen!
  • Leeftijd, jammer maar helaas, is ook een belangrijke factor. Bij het ouder worden zal zowel het vocht in de huid afnemen als de stevigheid. Ook het weefsel en de spieren rondom de ogen zullen verzwakken en ervoor zorgen dat de huid gaat uitzakken.
  • Allergiën zijn ook hier weer een spelbreker. Vooral hooikoorts zal de slijmvliezen gaan prikkelen, waardoor je meer niest, je neus moet snuiten en waterige ogen krijgt. Dit manifesteert zich dan in vochtophoping onder de ogen. 
  • Slechte skincare routine is ook een belangrijke factor bij het vormen van wallen. Vooral mensen die niet grondig reinigen en geen oogcrème gebruiken hebben hier meer last van. Wie niet grondig reinigt, loopt immers het risico dat make-up resten en dode huidcellen zich vast gaan zetten in de dunne huid rondom de ogen. Gebruik je een gewone dagcrème in plaats van een goede oogcrème onder je ogen, gaan er overtollige restjes zich ophopen in de huidcellen onder de ogen, waardoor er zich wallen gaan vormen.
  • Medische factoren en medicijngebruik spelen hier ook weer een rol. Vb. de ziekte van Pfeiffer kan ervoor zorgen dat je ogen meer gezwollen zijn, of cortisonegebruik.

Wat kunnen we zelf doen?

Afhankelijk van de oorzaak van de wallen kunnen we zelf het volgende gaan doen:

Hopelijk kunnen jullie hiermee verder om de donkere kringen en wallen aan te pakken. Indien er nog vragen zijn, aarzel dan zeker niet om advies te vragen. Ik ben er voor je!

Succes! 

Nadine

 

 

 

Verzending

De pakketjes worden 1 keer per week verstuurd. Verzending gratis vanaf €65. Voor Nederland vanaf €75

© 2020 - 2024 Beautytoo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel